Besparen

Verbruik brandstof verlagen.

Autorijden is en blijft duur. Een van de grootste kostenposten van autorijden is de brandstof. Er zijn een hoop factoren die je brandstofverbruik kunnen beïnvloeden. Wij hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet waarmee je je brandstofverbruik kunt verlagen. Met de huidige brandstofprijzen erg prettig..

  • 1: Fietsen
  • 2: Banden
  • 3: Schakelen
  • 4: Welke spullen neem je mee?
  • 5: Afremmen op de motor
  • 6: Kies je route zorgvuldig
  • 7: Airco of raam?
  • 8: Je snelheid
  • 9: Tanken
  • 10: Nieuwe auto

Tip 1: Fietsen

De eerste tip is wel echt een open deur, maar fietsen bespaart een hoop brandstof. Elk stukje waarvoor je de fiets kunt pakken is een flinke besparing op je brandstofkosten. Korte ritjes zijn in verhouding duurder dan lange autoritten, omdat een auto meer brandstof nodig heeft om de motor op te warmen. Dat is zonde voor een klein stukje. Dus pak vaker de fiets!

Tip 2: Banden

Je banden hebben ook invloed op je brandstofverbruik. Rij je bijvoorbeeld te lang met je winterbanden in de zomer rond? Dan verbruikt je auto extra brandstof. Dus zorg dat je op tijd je branden wisselt. Daarnaast is het belangrijk dat je regelmatig je bandenspanning controleert. Door te rijden met een te lage bandenspanning slijten je banden sneller, maar verbruik je ook meer brandstof. Check dus regelmatig je bandenspanning.

Tip 3: Schakelen

De manier waarop je schakelt heeft grote invloed op je brandstofverbruik. Rijden met een laag toerental vermindert je brandstofverbruik. Te vroeg schakelen is geen aanrader. Rij in een zo hoog mogelijke versnelling waarbij de auto soepel loopt. Als je op je toerenteller let dan is dat bij 2.000 tot 2.500 toeren. Als je geen toerenteller hebt, dan vertelt het geluid van de motor wanneer je kunt schakelen.

Tip 4: Welke spullen neem je mee?

Hoe meer gewicht je meeneemt, hoe meer brandstof je verbruikt. Laat geen onnodige spullen in je auto liggen, want dit is allemaal extra gewicht. Ga je op autovakantie? Zorg dat je zo goed mogelijk inpakt. Neem je bijvoorbeeld een dakkoffer mee? Dan is dat niet alleen extra gewicht, maar het zorgt ook voor een minder goede stroomlijning. Hierdoor verbruikt je auto meer brandstof.

Tip 5: Afremmen op de motor

Anticiperen is niet alleen belangrijk voor veilig autorijden, maar ook voor je brandstofverbruik. Door tijdig je gas los te laten en je auto te laten uitrollen in plaats van remmen, kun je behoorlijk besparen op brandstof én je remmen slijten ook minder natuurlijk.

Tip 6: Kies je route zorgvuldig

In de spits rijden is niet alleen een ergernis voor veel mensen, maar kost over het algemeen meer brandstof. Dit komt doordat je steeds weer moet remmen en optrekken. Buiten de spits rijden bespaart dus brandstof en ergernissen. Daarnaast kun je brandstof besparen door het centrum te vermijden. In het centrum moet je namelijk vaker remmen en optrekken.

Tip 7: Airco of raam?

Ga wijs om met je airco. Het gebruik van de airco kan zorgen voor 30% meer brandstofverbruik. Rijden met een open raam zorgt voor meer weerstand. Daardoor kan het verbruik tot 20% hoger zijn. Als het warm is en je wil verkoeling, wat doe je dan? Het schijnt dat tot 80 km per uur de ramen open de beste optie is. Rij je harder dan 80 km per uur, dan is de airco zuiniger. Je bespaart natuurlijk de meeste brandstof door zowel je airco uit te zetten als je ramen dicht te houden, maar dan wordt het wel erg warm in de zomer.

Tip 8: Je snelheid

Haastige spoed is zelden goed. Vooral op de weg! Hoe harder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt. Probeer geen tijd in te halen op de weg, maar stap op tijd in de auto. Kun je rustig rijden, verbruik je minder brandstof en dus bespaar je geld. Dat zijn die paar minuten toch wel waard. Je bespaart brandstof door een constante snelheid te rijden, daarom is cruisecontrol echt een aanrader.

Tip 9: Tanken

Een volle tank zorgt voor extra gewicht, dus verbruikt je auto meer brandstof. Rij daarom je tank zoveel mogelijk leeg voordat je gaat tanken, daarmee bespaar je brandstof. Een tip voor in de zomer is: tank in de ochtend, want dit is goedkoper. Vloeistoffen zetten namelijk uit als het warmer is, daardoor krijg je in de ochtend meer waar voor je geld.

Tip 10: Nieuwe auto

Ga je een nieuwe auto kopen? Let er dan op hoeveel ruimte jij nodig hebt. Een kleinere auto verbruikt minder brandstof dan een grotere auto, omdat die minder weegt. Ook auto’s hebben een energielabel. Op het energielabel kun je zien hoe zuinig de auto rijdt. Een auto met energielabel A verbruikt gemiddeld 20% minder brandstof dan andere auto’s. Daarnaast wordt de aanschaf van zuinige auto’s gestimuleerd door de overheid door middel van belastingvoordelen. Weet je hoe je jaarlijks € 200,- kunt besparen? Door je autoverzekering ieder jaar te vergelijken. Neem contact op met onze overstapcoaches voor hulp bij het vergelijken. Wij kijken goed naar je auto, vergelijken alle autoverzekeringen en spitten de polisvoorwaarden samen met je door!